+30 2310 797161
karassulis@karassulis.gr
Incoterms 2020: Όσα χρειάζεται να ξέρετε | Karassulis

Incoterms 2020: Όσα χρειάζεται να ξέρετε | Karassulis

Incoterms 2020: Όσα χρειάζεται να ξέρετε - Karassulis

Τι είναι οι διεθνείς εμπορικοί όροι; Ποια είναι τα Incoterms 2020 και τι προσδιορίζουν για τις μεταφορές εμπορευμάτων και τους όρους πληρωμής;

Σε γενικές γραμμές, ό,τι έχει σχέση με διεθνή αγοραπωλησία ή διεθνή διαμεταφορά εμπορευμάτων, η κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της ερμηνείες. Αυτό σημαίνει, πως κάποια στιγμή, με την παγκοσμιοποίηση, έγινε αναγκαίο ένα κοινό πλαίσιο οδηγιών, εγκεκριμένων από χώρες και οργανισμούς, για να αποφεύγονται οι κακές διαπραγματεύσεις και οι παρεξηγήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και η χρήση των Incoterms ουσιαστικά μειώνει αυτούς ακριβώς του κινδύνους.

 

Τι είναι όμως Incoterms;

Ο όρος Incoterms προέρχεται από τα αρχικά International Commercial Terms και η επίσημη μετάφρασή του είναι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι. Πρόκειται για ένα σύνολο διεθνών κανόνων που περιγράφει και ορίζει τους όρους παράδοσης εμπορευμάτων για παγκόσμιες συναλλαγές. Με την εφαρμογή τους και τον ορισμό τους, βοηθούν τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ των χωρών και την κατανόηση των όρων μεταφοράς και παραλαβής.

Δεν είναι υποχρεωτικοί όροι που πρέπει να ορίζονται σε κάθε συναλλαγή, ούτε αντιπροσωπεύουν όλη τη σύμβαση των συμμετεχόντων. Πιο πολύ δρουν συμπληρωματικά στις συμφωνίες μεταφοράς και πωλήσεων, καθιστώντας ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, τα κόστη και τους κινδύνους που σχετίζονται με την παράδοση εμπορευμάτων από το σημείο εκκίνησης-παραλαβής, μέχρι τον τελικό προορισμό.

Ωστόσο, μεταξύ τους οι εταιρείες μπορούν να συμφωνήσουν και σε δικούς τους όρους, κανόνες και προδιαγραφές. Οι διεθνείς αυτοί όροι όμως αναγνωρίζονται παγκοσμίως από τις αρχές της κάθε χώρας, και οι ρυθμίσεις και ο καθορισμός κόστους και ευθυνών, γίνονται αποδεκτές σε διεθνές επίπεδο.

Κάθε Incoterm αποτελείται από τρία γράμματα και κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια λίστα όρων και προϋποθέσεων. Είναι έτσι σχεδιασμένα αυτά τα ακρωνύμια ώστε να έχουν καθολικό νόημα για κάθε συμμετέχοντα.

 

Τι καθορίζουν οι όροι Incoterms;

Ουσιαστικά ορίζουν τα εξής:

  • Σε ποια κατάσταση θα πρέπει να είναι ένα φορτίο για να παραληφθεί.
  • Πώς θα παραληφθεί, από ποιον, πότε και σε ποιο σημείο.
  • Ποιος είναι ο τύπος της μεταφοράς (π.χ. οδικός ή θαλάσσιος).
  • Ποιος είναι υπεύθυνος για τα κόστη; (Κόστη μεταφοράς, φόρτωσης - εκφόρτωσης, ασφάλιση).
  • Ποιος είναι υπεύθυνος για τα κόστη εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών.

 

Πώς δημιουργήθηκαν τα Incoterms και τι ισχύει σήμερα;

Υπεύθυνος για τη δημιουργία των διεθνών αυτών όρων είναι το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce), γνωστό με τα αρχικά ICC. Τους πρωτοδημιούργησε το 1936 και τους ανανεώνει κάθε μία δεκαετία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 κάθε εισαγωγή και εξαγωγή ρυθμίζεται από τους νέους κανόνες, τους Incoterms 2020. Η αναδόμηση αυτή ήρθε μετά τα Incoterms 2010 και πρόκειται για ένα ανανεωμένο σύνολο κανόνων, παγκοσμίως αποδεκτό, που καλύπτει τους όρους πώλησης, ενώ παράλληλα καθορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες του αγοραστή και του πωλητή. Φυσικά, όλα αυτά σχετικά με το διεθνές εμπόριο.

 

Incoterms 2020 - Ποια είναι οι νέοι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι;

 

Όπως προαναφέρθηκε, οι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι 2020 προσδιορίζουν τις ευθύνες μεταξύ των συμμετεχόντων για την αποστολή και παράδοση εμπορευμάτων σε διεθνές επίπεδο. Προσδιορίζουν επίσης τους κινδύνους όταν τα εμπορεύματα μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.

Υπάρχουν 11 διαφορετικά Incoterms που χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες: E, F, C και D. Η διαφορά τους έγκειται στην τοποθεσία παράδοσης, στην ευθύνη των κινδύνων και στο ποιος θα αναλάβει τα κόστη. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες είναι οι εξής:

Ομάδα E (EXW): Σε αυτήν την ομάδα, η ευθύνη πηγαίνει στον αγοραστή, ενώ ο πωλητής ευθύνεται για την παράδοση των αγαθών στον συμφωνημένο προορισμό.

Ομάδα F (FCA, FAS και FOB): Σε αυτήν την ομάδα, ο πωλητής ευθύνεται για την παράδοση στον συμφωνημένο προορισμό. Στη συνέχεια, ο αγοραστής είναι υπεύθυνος κόστους και κινδύνων.

Ομάδα C (CFR, CIF, CPT και CIP): Σε αυτήν την ομάδα, ο αγοραστής είναι υπεύθυνος κάθε κόστους μέχρι τον προορισμό. Μετά τη μεταφορά των εμπορευμάτων, ο αγοραστής αναλαμβάνει την ευθύνη των κινδύνων.

Ομάδα D (DPU, DAP και DDP): Σε αυτήν την ομάδα, όλα σχετίζονται με τον τελικό προορισμό.

 

Για κάθε είδος μεταφοράς, οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ των Όρων EXW, FCA, CPT, CIP, DPU, DAP και DDP. Για τη μεταφορά μέσω θαλάσσιων οδών και εσωτερικών πλωτών, οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ των όρων FAS, FOB, CFR και CIF.

 

Incoterms 2020: Οι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι αναλυτικά

 

EXW (Ex Works = Εκ του Εργοστασίου)

Ο αγοραστής θα παραλάβει τα εμπορεύματα σε συμφωνημένη τοποθεσία από τον πωλητή (εταιρεία, εργοστάσιο, εργαστήριο, αποθήκη). Συνήθως η τοποθεσία είναι στην ευθύνη του αγοραστή, ενώ αυτός καλύπτει σχεδόν όλο το κόστος, τους κινδύνους και τις ευθύνες κατά την αποστολή, ενώ μετά την παραλαβή, αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες, όπως και την φόρτωση των εμπορευμάτων.

Το EXW ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

FCA (Free Carrier = Ελεύθερο στον μεταφορέα)

Ο πωλητής φέρνει τα εμπορεύματα σε προκαθορισμένη τοποθεσία και ο αγοραστής ή ο μεταφορέας του, τα παραλαμβάνει. Ο αγοραστής καλύπτει σχεδόν όλα τα κόστη και αναλαμβάνει τους κινδύνους κατά την αποστολή. Ο πωλητής πρέπει μόνο να διασφαλίσει ότι ο αγοραστής θα έχει πρόσβαση στα εμπορεύματα.

Σημείωση: Υπάρχουν δύο είδη FCA: FCA-A και FCA-B.

Το FCA ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

CPT (Carriage Paid To = Μεταφορά πληρωμένη μέχρι…)

Ο πωλητής παραδίδει τα εμπορεύματα εκτελωνισμένα για εξαγωγή στον αγοραστή ή στον μεταφορέα του σε προκαθορισμένη τοποθεσία. Ο πωλητής είναι υπεύθυνος κόστους και κινδύνων στην αποστολή στην συμφωνημένη τοποθεσία, και της φόρτωσής τους. Η ευθύνη στη συνέχεια μεταφέρεται στον αγοραστή. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί διατροπικές μεταφορές (συνδυασμένες μεταφορές, μάθετε περισσότερα εδώ) ο πρώτος μεταφορέας χρησιμοποιείται ως τόπος παράδοσης.

Τα CPT incoterms ισχύουν για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

CIP (Carriage and Insurance Paid To = Μεταφορά και ασφάλεια πληρωμένη μέχρι...)

Το συγκεκριμένο Incoterm είναι ουσιαστικά ίδιο με το CPT. Προστίθεται μόνο μια υποχρεωτική ασφάλιση μεταφοράς, το κόστος της οποίας αναλαμβάνει ο αγοραστής.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια (container).

Το CIP ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

DAP (Delivered At Place = Παραδοτέο στην τοποθεσία προορισμού)

Ο πωλητής, που θα πρέπει να έχει ασφάλιση μεταφοράς γιατί ο μεταφορέας έχει περιορισμένη ευθύνη, οργανώνει τη μεταφορά στην προκαθορισμένη τοποθεσία προορισμού και είναι υπεύθυνος κινδύνων (απώλεια ή ζημιά) μέχρι την παράδοση (όχι την εκφόρτωση) στον αγοραστή. Ο πωλητής είναι υπεύθυνος κόστους και κινδύνων για την αποστολή αγαθών. Μετά την παράδοση, η ευθύνη μεταφέρεται στον αγοραστή, ενώ όταν γίνει η εκφόρτωση, ο αγοραστής αναλαμβάνει και όλα τα κόστη και τους κινδύνους.

Το DAP ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

DPU (Delivered At Named Place, Unloaded = Παράδοση σε διαφορετικό τόπο εκφόρτωσης)

Αυτά τα Incoterms είναι σχεδόν ίδια με τα DAP. Ο πωλητής αναλαμβάνει όλα τα κόστη και τους κινδύνους για τη μεταφορά στην προκαθορισμένη τοποθεσία, μόνο που εδώ περιλαμβάνεται και η εκφόρτωση των εμπορευμάτων. Γι' αυτό μάλιστα είναι σημαντικό ο πωλητής να έχει ασφάλιση μεταφοράς.

Το DPU ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

DDP (Delivered Duty Paid = Παραδοτέο, δασμός πληρωμένος)

Ο πωλητής εδώ είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των αγαθών στο προκαθορισμένο σημείο προορισμού. Είναι επίσης υπεύθυνος κοστών, κινδύνων, εκτελωνισμού, ΦΠΑ και των εισαγωγικών δασμών. Γι' αυτό και πάλι συνιστάται ο πωλητής να έχει κάνει ασφάλιση μεταφοράς.

Το DDP ισχύει για όλες τις μορφές μεταφοράς: δίκτυα οδικά, θαλάσσια, σιδηροδρομικά, αεροπορικά.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Incoterms επικοινωνήστε μαζί μας.

Στον όμιλο KARASSULIS, με πάνω 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των διεθνών μεταφορών από και προς την Ιταλία και με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενσωματώνουμε τους διεθνείς αυτούς όρους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και επαγγελματική σχέση. Γιατί για εμάς πάντα, οι μεταφορές σας είναι ο σκοπός μας και η ασφάλεια, η αμεσότητα και η εξυπηρέτηση, είναι οι δυνάμεις μας.

Ζητήστε σήμερα προσφορά και επωφεληθείτε από τα οικονομικά μας πακέτα και τις λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.

disclaimer

 

Αποποίηση Ευθυνών / Disclaimer: Το παρόν άρθρο με τίτλο "Incoterms 2020: Όσα χρειάζεται να ξέρετε | Karassulis" βασίζεται σε πολλαπλές πηγές. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο έγγραφο ή αποδεικτικό στοιχείο. Εάν αναζητάτε νόμιμες και ακριβείς πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας.

Share this post: 

Η εταιρία KARASSULIS S.A. ιδρύθηκε το 1988 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο τις διεθνείς οδικές διαμεταφορές από και προς την Ιταλία.

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνείς Μεταφορές | Karassulis S.A.

9ο ΧΛΜ. Θεσσαλονίκης - Αθηνών - 57400 Σίνδος - Τ.Θ. 34

+30 2310797161

+30 2310796764

karassulis@karassulis.gr